Kent Rehberi

200620101030

Yaylalarımız

Kıbrıscık’ ta yaylalar ve yaylacılık çok eskilere dayanmaktadır. Yaylalar insanların yaz aylarında hayvanlarını otlatmak ve dinlenmek için oluşturdukları yerleşim merkezleridir. Kıbrıscık yaylalarının büyük bir bölümü Köroğlu zirvesi eteklerinde toplanmıştır. Eskiden Polatlı, Haymana, Sivrihisar bölgelerinden gelen Türkmenler bu yerleşim birimlerinden bazılarını oluşturmuşlar ve sonra Kıbrıscık yöresindeki köyleri kurmuşlardır. Bazı yaylalar hala bu yörelerin isimlerini taşımaktadır. Kıbrıscık yaylaları doğal güzellikleri, geniş otlakları, etrafında çam ormanları, buz gibi soğuk su kaynakları ile görülmeye değer yerlerdir. Soğuk su kaynaklarının oluşturduğu derelerde mercan, alabalık vb. balıklar bulunur. Bugün bir kısmı boş olan yayla evlerinde kiralanarak konaklama imkanı vardır. Mimari yapı yöresel ve ilginçtir. Evlerin duvarları ağaçtan yapılmış olup, çivi kullanılmamıştır. Ağaçların baş kısımlarına kerti açılarak, birbirine geçirilip üst üste yığılması ile yapılmıştır. Çatılar elde yapılma tahtalarla kapatılmıştır. Evler genellikle tek odalıdır. Çift odalı evlerde sütlük denilen ikinci oda vardır. Odanın bir köşesinde ocak(şömine) bulunur. Ocakta odunun ateşi ile ısınılır. Yemekler de odun ateşinde pişirilir. Evlerin aydınlanması çıra ateşi ile sağlanır. Evin bir köşesinde süt makinası ile yağ ve peynir fıçılarının bulunduğu sütlük yer almaktadır. Yaylaların temiz havası, soğuk suları, çiçek dolu kırları en önemli özellikleri arasındadır. İnsanı dinlendiren bol oksijenli bir havası vardır. Yoğurt, süt, ayran ve yağında binbir türlü çiçek kokusu vardır. Taze kuzu eti ile yapılan ızgaralarına doyum olmaz. Yayla fırınlarında yapılan yayla ekmekleri son derece leziz olmaktadır. Yaylalarda günlük yaşam hayvancılıkla ilgilidir. Erkekler genellikle davar (koyun,keçi) ardında çobanlık yapar. Kadınlar günlük ev işlerini bitirdikten sonra gruplar halinde oturur sohbet ederler. Köyde bütün çocuklar yaylaya gider. Yaylalarda çocuk oyunları çok canlıdır. Ağaçtan yapılan çevirge denilen aletler arakes, ayıcı gibi oyunlar bunların bazılarıdır. Yayla sonuna doğru köy gençleri (kız,erkek) köyde hasat işlerini bitirdikten sonra toplu olarak yaylaya çıkarlar. Bu gidişlerde yöre kıyafetlerinin en güzeli giyilir. Yaylada kırlara çıkılarak piknik yapılır. Kavallar çalınır, maniler ve türküler söylenir. Kısacası coşkulu bir şekilde eğlenilir. Yaylanın son günlerinde yaylada bütün fırınlar ateşlenir. Komşular toplanarak sütle yoğurulan hamurdan yayla ekmekleri yapılır. Yapılan bu ekmekler şekil ve durumlarına göre isimler alırlar.sütlü çörek, katmerli, somun gibi isimler verilir. Kış için pişirilen yayla kuruları büyük bir özenle yapılır. Bu kuruların simit şeklinde olanına halka, diğer şekilde olanlarına kürül adı verilir. Bu yaylalarda konuk olanlar burada yaşadıklarını ömürleri boyunca unutamazlar.

200620101027

Köroğlu Dağ Evleri

Belediyemiz tarafından yaptırılan 10 adet ahşap dağ evi, 1 adet toplantı – yemek salonu ile 1 Adet 16 kişinin kalabileceği ahşap ev ilçe merkezinin kuzeyinde su deposu mevkiinde bulunmaktadır. Dağ evlerimizde üst katta yatak odası, giriş katında mutfak, banyo-vc, şömine ve oturma gurubu bulunmaktadır. Ayrıca Evlerde mini buzdolabı-televizyon-şofben ve gerekli mutfak gereçleri de bulunmaktadır. Evlerin geceliği hafta içi ev başına 150,00 ( Yüzelli ), hafta sonu (Cuma-Cumartesi) ise yine ev başına 200,00 TL (İkiyüz ) dir. Konaklamaya üç gün kalana kadarki iptallerde konaklama bedeli iade edilir.

Konaklamaya üç günden az kalan iptal taleplerinde yatırılan ücret iade edilmez. Rezervasyon talepleriniz için mesai saatleri içerisinde belediyemize ait 0.374.441 23 94 nolu telefondan dahili 111 nolu telefonu arayabilirsiniz. Evlerin ısıtılması fındık sobası ile sağlanmakta ve hiçbir sorun bulunmamaktadır. Not: Misafirlerin, Evleri saat 10.30 da boşaltmaları gerekmektedir.